trudna całką
Wiktoria88: Obliczyć całkę podwójną ograniczoną kołem
D
1≤x
2+y
2≤e
Ktoś mi pomoże?
Nie mam pomysłu
20 cze 13:54
Wiktoria88: poprawka***
1≤x2+y2≤e2
20 cze 13:54
'Leszek: A co to jest m(x2 + y2 ) ? ? ?
20 cze 13:58
Wiktoria88: chyba stała
20 cze 14:30
'Leszek: Ja uwazam , ze chyba jest to logarytm naturalny ln( x2 + y2) , ale sprawdz w podreczniku
lub u kolegow
20 cze 14:33
Wiktoria88: ln − ok
powinno wyjść 2π
20 cze 14:38
po prostu Michał:
2π e
| | ln(r2) | |
∫ ∫ |
| dr dφ = 2π * 1 = 2π |
| | r | |
0 1
20 cze 14:45
Wiktoria88: Mogłbyś to wyjaśnić bardziej?
Krok po kroku,proszę
20 cze 14:45
'Leszek: Wykorzystaj wspolrzedne biegunowe , nie zapomnij o jakobianie J = r
x = r cos φ
y= r sin φ
φ < 0, 2π >
r< 1 , e >
20 cze 14:46
po prostu Michał: wykorzystaj to co napisal 'Leszek
20 cze 14:46
Wiktoria88: rozumiem to przejście ale jak policzyć już całkę podwójną z tego?
20 cze 15:14
20 cze 15:21
Wiktoria88: jak to policzyć dokładnie?
20 cze 15:21