Reguła Hopitala
Michał: Stosując regułę de L'Hopitala obliczyć granice
x−>0
b) lim (sinx)
x
x−>0
+
20 cze 13:33
Jerzy:
a) zróżniczkuj trzykrotnie licznik i mianownik
b) (ex*ln(sinx))' = i teraz licz pochodną.
20 cze 14:08
kochanus_niepospolitus:
w (b) jeszcze trzeba przekształcić w potędze do postaci:
| x | |
| aby można było zastosować de Hospitala |
| 1/(ln(sinx)) | |
'wejść' z granicą do potęgi i wtedy liczyć
20 cze 14:54
Michał: A mógłby mi ktoś z was to rozpisać? Bo ja mam problem...
21 cze 15:15
kochanus_niepospolitus:
toć Ci napisałem do jakiej postaci dalej dojść a tu już liczysz pochodną z licznika z i z
mianownika
21 cze 15:48
Adamm: nie lepiej
| ln(sinx) | |
| i teraz z Hospitala? |
| 1/x | |
21 cze 15:51
kochanus_niepospolitus:
Adamm ... a policz sobie pochodne z licznika i mianownika ... nadal będziesz miał symbol
nieoznaczony
Jak zrobisz tak jak ja to w mianowniku masz 1 ... a w liczniku będziesz miał coś zbiegającego
do −∞, więc nie będzie symbolu nieoznaczonego
21 cze 15:58
Adamm: | cosx/sinx | | x | |
| =− |
| *xcosx |
| −1/x2 | | sinx | |
granica jest prosta i do policzenia
21 cze 15:59
kochanus_niepospolitus:
| | x2cosx | | x2 | |
− |
| <−−− symbol nieoznaczony, oczywiście możemy też zapisać jako: − |
| |
| | sinx | | tgx | |
i jedziemy dwa razy de Hospitalem
| | x | |
oczywiście wszyscy wiemy ile wynosi granica dla wyrażenia |
| i wtedy mamy jasność 'co i |
| | sinx | |
jak'
21 cze 16:16
kochanus_niepospolitus:
tfu ... raz wystarczy
21 cze 16:16
Michał: W porządku...a przykład a) ?
x−>0
Jak to dalej rozpisać?
21 cze 17:55
mat: 4sin2x / 6x −−> 4/3
21 cze 17:57
mat: (jeszcze raz de L'Hospital)
21 cze 17:58
Adamm: | | 4x3 | |
rozwijając sin2x ze wzoru Taylora mamy sin2x=2x− |
| +o(x3) |
| | 3 | |
więc granica to 4/9
21 cze 17:59
Michał: Żebym ja miał coś takiego jak wzór Taylora..
21 cze 18:09
Adamm: ale widzisz że źle obliczyłeś
21 cze 18:10
Adamm: | | 2−2cos2x | |
nie 4/9, rozproszyła mnie ta druga granica, |
| i myślałem że tam jest trójka w |
| | 3x2 | |
mianowniku
jednak masz dobrze
21 cze 18:11