matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak rozwiązać takie równanie?
xxx:
Jak rozwiązać takie równanie?
391680+1,4x
591120+5,6x
+
+x=234000
4,2
4,2
20 cze 10:01
karty do gry :
a + bx
d + ex
+
+ x = f
c
c
a + bx + d + ex + cx = cf x(b + e + c) = cf − a − d
cf − a − d
x =
gdy tylko c ≠ 0 , b + e + c ≠ 0
b + e + c
20 cze 10:07