Liczenie obszarów - ln
Roman: Cześć, mam obszar, który wyznaczają 3 wykresy:
y=lnx;
y=1
x=e3
Górny wykres funkcji to y=lnx
natomiast dolny y=1;
Na podstawie tego doszedłem, że dolna granica powinna być e, natomiast górna e3
i całka nieoznaczona powinna wyglądać tak?
∫lnx − 1 dx = x(lnx−2)
20 cze 08:13
Roman: | | 1 | |
Ale przy takim przeliczeniu całki oznaczonej wychodzi mi obszar =19.71, tj e3− |
| |
| | e | |
20 cze 08:14
Roman: Oczywiście obszar chyba za duży, w związku z czym proszę o pomoc
20 cze 08:20
kochanus_niepospolitus:
Obszar wychodzi jeszcze większy −−− źle podstawione granice całkowania:
x(lnx − 2)|ee3 = e3(3−2) − e*(1−2) = e3 + e ≈ 22.8
20 cze 08:31
Roman: fakt, bo − + − = +.
@kochanusniepospolitus, chcąc się upewnić, że dobrze wyliczyłem (ostatnie już zadanie) −
sprawdziłeś może całkę?
Skoro tak to dzięki Ci wielkie.
20 cze 08:34