witam, czy znajdzie sie ktoś pomocny i rozwiąże mi to zadanie ?
kacper: witam, czy znajdzie sie ktoś pomocny i rozwiąże mi to zadanie ? oczywiście z napisaniem krok po
korku co sie dzieje. bardzo prosze
wyznacz przedziały wypukłości, wklęsłości oraz punkty przegięcia funkcji :
a) f(x)= x3−3x2+7x−1
b) f(x)= (3x−2)e4x
19 cze 23:06
: a korek może być od malagi czy raczej porto ?
19 cze 23:10
kacper: jaki korek ?
19 cze 23:12
Milo: a) f'(x) = 3x2 − 6x + 7
f''(x) = 6x − 6 = 6(x−1)
czyli f''(x) >0 ⇔ x ∊(1,∞) oraz f''(x)<0 ⇔ x∊(−∞,1)
Stąd dla x ∊(−∞,1) funkcja jest wklęsła, a dla x ∊(1,∞) − wypukła. x=1 jest punktem przegięcia.
Ogólnie postępujemy tak:
Liczymy drugą pochodną.
Przyrównujemy ją do zera i rysujemy siatkę znaków (badamy, kiedy przyjmuje wartości dodatnie, a
kiedy ujemne)
Jeśli druga pochodna jest ujemna, to funkcja jest wklęsła
Jeśli dodatnia − funkcja jest wypukła.
Gdy druga pochodna zmienia znak (tak jak dla x=1 w przykładzie wyżej) to mamy punkt przegięcia.
20 cze 12:50