Całka nieoznaczona
Paweł: Dzień dobry

Mam do policzenia całkę
1/(x
4+x
2)
i za chiny nie mogę sobie z nią poradzić. jakaś podpowiedź?
19 cze 22:30
kochanus_niepospolitus:
| 1 | | 1 | | Ax+B | | Cx+D | |
| = |
| = |
| + |
| = ... |
| x4 + x2 | | x2(x2+1) | | x2 | | x2+1 | |
19 cze 22:35
Adamm: kochanus, stałe A oraz C są zbędne, wystarczy popatrzeć na to z perspektywy
x2 jako zmiennej
19 cze 22:37
Adamm: | x2+1−x2 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| |
| x2(x2+1) | | x2 | | 1+x2 | |
19 cze 22:41
Paweł: | x2+1−x2 | |
| jak mam to jakoś uargumentować ? |
| x2(x2+1) | |
19 cze 22:45
Adamm: a czy argumentujesz nad tym że 2+2=4 ?
19 cze 22:45
Paweł: teraz zrozumiałem ocb, dzięki za informacje.
19 cze 23:07
kochanus_niepospolitus:
Adamm ... nie są źle ... w ogólnej postaci tak wygląda rozłożenie na ułamki proste, to że
później wyjdzie A=C=0 to już inna sprawa
19 cze 23:09
Adamm: są zbędne, nie są źle, nie napisałem że są źle
19 cze 23:11
kochanus_niepospolitus:
zbędne przeczytałem jako błędne
19 cze 23:19