Rownosc liczby
5-latek: Wykazac z eprawdziwa jest rownosc
3√20+14√2+3√20−14√2=4
jesli oznaczymy lewa strone przez x i podniesiemy obie strony do potegi trzeciej to mamy
(3√20+14√2+3√20−14√2)3=x3
mam wzor (a+b)3= a3+3a2b+3ab2+b3
teraz a3= 20+14√2
b3= 20−14√2
Moz ektos rozpisac srodek
jak dojsc do 40+6(3√20+14√2+3√20−14p[2}) =x3
40 i x3 juz mam
Dalej sobie juz poradze z wyliczeniem
19 cze 21:51
Adamm: zakładając że dobrze napisałeś
x3−6x−40=0
(x−2)(x2+4x+10)=0
x=2
19 cze 21:54
Adamm: (x−4)(x2+4x+10)=0
x=4
19 cze 21:55
5-latek: Czesc
Adamm 
Tak . Ja napisalem ze sobie dalej juz poradze
Mam klopot tylko z tymi kwadratami w srodku tego wzoru skroconego mnozenia .
Wiec jesli mozesz to rozpisz to
19 cze 21:57
Adamm: Cześć
zauważ że w nawiasie masz swojego x−a
zresztą, (a+b)3=a3+3ab(a+b)+b3
już stąd widać że można będzie go podstawić pod wyrażenie
19 cze 21:58
Adamm: aha, jak dojść do tego
nie zrozumiałem

właśnie, jak napisałem
3a
2b+3ab
2=3ab(a+b)
dla ab masz wzór skróconego mnożenia, i wtedy ab=2
jeśli chodzi o a+b to to zostawiasz
19 cze 22:03
Mila:
20+14√2=(2+√2)3
20−14√2=(2−√2)3
19 cze 22:04
5-latek: Teraz juz mam
3(3√(202−(14*√2)2(3√20+14√2+3√20−14√2)
3√400−392= 3√8=2 i mam swoje (6) .
19 cze 22:06
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
Milu moze taki czas ale juz mi sie nie chce liczyc
19 cze 22:09
5-latek: Dobrej nocy
Milu 
Rano znowu do pracy .
19 cze 22:22
Mila:
Witaj i dobranoc
19 cze 22:43