Zbadaj zbieżność szeregu
Kek: Dany mam szereg:
n=0
i teraz pytanie: chcę dowodzić rozbieżności z kryterium porównawczego, więc ograniczam
| | 1 | | 1 | |
|
| >= |
| , ale to ograniczenie jest prawdziwe tylko wtedy, gdy n>=4, |
| | √n+2 | | √n+√n | |
więc czy mogę w ten sposób ograniczyć jeśli w zadaniu szereg jest od n=0? Wydaje mi się, że
jak od n=4 będzie rozbieżny to od od n=0 tym bardziej, ale chcę się upewnić czy mogę tak
zapisać
19 cze 21:46
mat: tak
19 cze 21:48
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∑0 |
| ≥ ∑03 |
| + ∑4 |
| |
| | √n + 2 | | √n + 2 | | √n + √n | |
wykazujesz, że szereg jest rozbieżny i to wystarczy
19 cze 21:49
Adamm: kochanus, to co napisałeś jest bez sensu
miało by to sens gdyby obie strony były zbieżne
19 cze 21:50
Kek: dzięki
19 cze 21:53
jc: Adamm, obawiam się, że Kek nie zrozumie Twojej uwagi, a potem będzie się dziwił,
że źle został oceniony.
19 cze 22:05