geom anal
motur: Napisać równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt P(2,1,1)) i prostą:
L: 2x−y+z=1
x+y−z=0
Prosiłbym o wytłumaczenie co skąd się bierze itp
Pozdrawiam!
19 cze 20:50
jc: Płaszczyzny przechodzące przez L można zapisać równaniem
a(2x−y+z−1) + b(x+y−z)=0
Wystarczy teraz tak dobrać a i b, aby punkt P=(2,1,1) leżał na naszej płaszczyźnie
a(2*2−1+1−1)+b(2+1−1)=0
3a+2b=0
a=2, b=−3
2(2x−y+z−1)−3(x+y−z)= x − 5y+5z−2
Szukana płaszczyzna
x−5y+5z=2
19 cze 21:13
Mila:

L:
2x−y+z=1
x+y−z=0 Przyjmuję z jako parametr, z=t, t∊R
2x−y=1−t
x+y=t
−−−−−−−
3x=1
L: równanie parametryczne prostej L
z=t
| | 1 | | 1 | |
k→[0,1,1] wektor kierunkowy prostej, A=( |
| ,− |
| ,0)∊L |
| | 3 | | 3 | |
P(2,1,1)
| | 5 | | 4 | | 1 | | 5 | | 5 | |
n→=[0,1,1] x [ |
| , |
| ,1] = [− |
| , |
| ,− |
| ] wektor normalny |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
szukanej płaszczyzny π
n
→⊥π
| | 1 | | 5 | | 5 | |
n→= [− |
| , |
| ,− |
| ] równoległy do wektora n'= [1,−5,5] |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
π:
1*(x−2)−5*(y−1)+5*(z−1)=0
x−2−5y+5+5z−5=0
x−5y+5z−2=0
19 cze 21:28