Obliczanie pola figury ograniczonej liniami
Roman: Cześć.
Zwrócę się do Was tym razem z problemem obliczania figury ograniczonej liniami:
y=−2x
2+9 ; y=6x
Na wykresie wyszły mi dwie parabole skierowane ramionami w dół, które nie przecinają się na
rysunku.
Jak postąpić w takim przypadku?
a) wpadłem na pomysł wyznaczenia miejsc zerowych, przecięcia się funkcji z wykresem 0X
| | 3√2 | | 3√2 | |
Z pierwszego równania wychodzi mi x1=− |
| oraz x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
b) z dwu funkcji złożyłem równanie z którego chcę otrzymać punkty przecięcia się dwu wykresów:
−2x
2−6x+9=0
gdzie otrzymałem:
| | 6−6√3 | | 6−6√3 | |
x1= |
| oraz x2= |
| |
| | −4 | | −4 | |
ale przyznam się szczerze, że nie za bardzo cokolwiek mi z tego wynika.
Prosiłbym o wskazówki w jakiej kolejności się zabrać za takie zadanie, z możliwym wskazaniem
potrzebnych wzorów.
19 cze 20:35
Roman:
19 cze 20:37
'Leszek: popraw zapis zadania , bo to podałeś to jedna krzywa jest parabolą y = − 2x2 + 9
zaś druga to równanie prostej y = 6x ? ?
19 cze 20:40
Roman: no nie wiem, czy powinienem nadrobić zaległości ale wyrysowałem tabelkę z której wynika, że
y=6x to parabola.
6*−3 = −18
6*−2 = −12
6* −1 = −6
6* 0 = 0
itd w górę do 3 i mi wychodzi parabola.
19 cze 20:54
'Leszek: skup się ! ! , równanie y = 6x to równanie funkcji liniowej , jej wykresem jest prosta ! !
19 cze 21:00
Roman: ale wtopa, to funkcja liniowa.
Wybaczcie
19 cze 21:01