Wyznacz ekstremum i przedziały monotoniczności funkcji
Mariusz: Dzień dobry.
Mam problem z zadaniem, dokładnie mam problem czy wynik jest prawidłowy.
Wyznacz ekstremum i przedziały monotoniczności funkcji:
y=sqrt(x)*ln(x)
odpowiedzi:
ext = e(−2)
F'(x)< 0 <=> x ∊ (0 ; e(−2))
F'(x) > 0 <=> x ∊ (e(−2) ; +∞)
19 cze 20:34
kochanus_niepospolitus:
pokaż swoje obliczenia to sprawdzimy
19 cze 21:09
Mariusz:
f'(x) = 1 / (2*sqrt(x) * ln(x) + sqrt(x) * 1/ (x)
(x(−1/2))*(1/2*ln(x) + 1) = 0
x = 0 i 1/2*(ln(x)) = −1
x = 0 i x = e(−2)
stad wynik
19 cze 22:09
Mariusz: Podbijam
24 cze 19:07
Pytający:
f(x)=
√x*ln(x)
f ↘ dla x∊(0, e
−2)
f ↗ dla x∊(e
−2,
∞)
24 cze 19:20