całki
PrzyszlyMakler: całki
1.
∫x
3(x
2−1)
7dx =
t = x
2
dt/2 = xdx
|u = t v'= (t−1)
7
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| *[ |
| t*(t−1)8−∫ |
| *(t−1)8dt]= |
| t*(t−1)8− |
| ∫(t−1)8dt= |
| | 2 | | 8 | | 8 | | 16 | | 16 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| t*(t−1)8− |
| * |
| *(t−1)9 = |
| 16 | | 16 | | 9 | |
| 1 | | 1 | |
| x2*(x2−1)8− |
| *(x2−1)9 + C |
| 16 | | 144 | |
Wynik kompletnie inny niż w odpowiedzi. Nie wiem gdzie błąd, proszę o pomoc.
(już piszę pozostałe dwie)
19 cze 20:08
PrzyszlyMakler: | | 1 | |
u'= |
| *(−sinx) v=tgx |
| | cosx | |
=tgxln(cosx) + ∫tg
2x
próbowałęm policzyć całkę z tg
2x przez części ale wychodził mi kosmos i się zapętlałem i nic z
tego
19 cze 20:10
Saizou :
x
2−1=t →x
2=t+1
2x dx=dt →x dx=1/2 dt
| | 1 | | 1 | |
∫x3(x2−1)7=∫x2(x2−1)2• xdx=∫(t+1)t2 |
| dt=∫ |
| t3−t2 dt |
| | 2 | | 2 | |
19 cze 20:12
Saizou : pardon... tam ma być do 7
ale to zmieni tylko potęgi
19 cze 20:13
kochanus_niepospolitus:
a nie lepiej
∫ x
3(x
2−1)
7 dx = ∫ x(x
2−1 +1)(x
2−1)
7 dx =
t = x
2 −1
dt = 2x dx
| | 1 | | 1 | |
= |
| ∫(t+1)t7 dt = |
| ∫ (t8 + t7)dt = |
| | 2 | | 2 | |
| | t9 | | t8 | |
= |
| + |
| + C = ... |
| | 18 | | 16 | |
19 cze 20:13
PrzyszlyMakler: 3.
| | sinxcosx | |
∫ |
| dx |
| | √3sin2x−7cos2x | |
mianownik: 3sin
2x −7(1−sin
2x) = 10sin
2x −7
mnoże całkę przez 1/2 i dzięki temu w liczniku mam wzór sin2x
| | 1 | | sin2x | | 1 | | sin2x | |
∫ |
| * |
| dx= |
| ∫ |
| dx= |
| | 2 | | √10sin2x−7 | | 2 | | √10sin2x−7 | |
t=sin
2x
dt=sin2xdx
u=10t−7
du=10dt
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ∫ |
| du = |
| *2*u1/2 = |
| *(10t−7)1/2 = |
| *(10sin2x |
| 20 | | u(1/2) | | 20 | | 10 | | 10 | |
−7)
1/2 + C
Z góry dziękuję za pomoc/ sprawdzenie/ prawidlowe rozwiązanie/ wytknięcie błędów. Pozdrawiam,
19 cze 20:20
PrzyszlyMakler: Rozumiem Wasze rozwiązania i są bardzo fajne, ale czy moglibyście mi powiedzieć gdzie popełniam
błąd w moim rozwiązaniu przykładu nr. 1?
19 cze 20:27
PrzyszlyMakler: Matematyczni geniusze!
Proszę o pomoc z pozostałymi dwoma
19 cze 20:41
Adamm: 1 jest ok
19 cze 20:50
Adamm: 2.
∫tg
2xdx
tgx=u
| | u2 | |
∫ |
| du=u−arctgu+c=tgx−x+c |
| | 1+u2 | |
19 cze 21:03
Adamm: 3. : <− to mnie lekko irytuje
ale jest ok
19 cze 21:06
jc:
| | sin2x | | 1−cos2x | | 1 | |
∫tg2x dx = ∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ∫( |
| − 1)dx |
| | cos2x | | cos2 | | cos2x | |
= tg x − x
19 cze 21:22
PrzyszlyMakler: Tede przykładu numer 1 są dwie dobre odpowiedzi?Kochanusa i moja? Tak samo do przykładu nr 3
jest inna odp. i dzięki za przykład numer 2
19 cze 22:04
Adamm: całka to zbiór funkcji różniących się o stałą
więc pewnie tak, nawet nie będę sprawdzał
19 cze 22:05
Adamm: tak, wynik kochanusa też jest poprawny
19 cze 22:11
Adamm: jak chcesz sprawdzić swój wynik to nie patrz na odpowiedź, oblicz pochodną ze swojego wyniku
19 cze 22:12
PrzyszlyMakler: Ok. Dzięki Adam za wszystko
19 cze 22:21