witam, zrobiłem kilka przykładów, chciałbym zeby ktoś je sprawdził
kacper: witam, zrobiłem kilka przykładów, chciałbym zeby ktoś je sprawdził
wyznacz najmniejsza i największą wartość funkcji w podanym przedziale :
a) f(x)= x2 − 7x + 10 <−3,4> wynik f mini= −2.25 ; f max=40
b) f(x)= x4 − 2x2 − 3 <−2,2> wynik f mini= −4 ; f max= 5 lub f mini= −27 ; f max=5 (nie
jestem pewien)
c) f(x)= x / x2 − x + 4 <0,3> wynik f mini= −3,75 ; f max=3/10 ( tego jestem najmniej
pewien, jeśli ktoś mogłby pomoc zrobić byłbym bardzo wdzięczny)
19 cze 19:48
mat: a) miejsca zerowe to x=2, x=5, wierzcholek w 3.5 wartosc = −2.25
zatem najmniejsza wartosc to −2.25 (bo 3.5∊<−3,4>). Maksymalna wartośc to f(−3) lub f(4) (co
większe)
f(−3)=9+21+10=40, f(4)=16−28+10=−2, wiec tak Jak napisałeś
19 cze 19:52
mat: b)
f(x)=(x2−1)−4, x∊[−2,2], najmniejsza wartosc to −4 (gdy x=√2)
Największa wartośc to f(−2)=f(2)=(4−1)−4=3−4=−1
19 cze 19:54
mat: pomylka mala
f(x)=(x2−1)2− 4 więc maks to f(−2)=f(2)=32−4=5
19 cze 19:56
mat: | | x | |
w c) jest f(x)= |
| ? |
| | x2−x+4 | |
19 cze 19:56
kacper: tak, dokladnie
19 cze 19:57
mat: Zauważ, że x2−x+4 ma Δ<0 więc to jest zawsze dodatnie
Rozważamy tylko x∊[0,3] (dodatnie)
więc f(x)≥0.
f(0)=0, więc to jest twoja wartosc minimalna
19 cze 20:03
mat: A co do wartosci największej to maksimum jest dla x=2 (f(2)=1/3)
Liczysz pochodną i przyrównujesz do zera. Miales pochodne?
19 cze 20:05
kacper: na ćwiczeniach miałem tylko mnie na nich niestety nie było, dlatego teraz tutaj na internecie
próbuje temat ogarnąć
19 cze 20:08
mat: | | 1*(x2−x+4)−x*(2x−1) | |
f'(x)= |
| |
| | (x2−x+4)2 | |
f'(x)=0 gdy x
2−x+4−2x
2+x=0, czyli −x
2+4=0, więc x
2=4, więc x=2 (lub x=−2)
19 cze 20:12