granice
Tofik: O funkcji ciąglej wiemy, ze f(x)>0 jesli x>5, f(x)<0 jesli x<5. Oblicz lim x−>5 f(x)..... w
zadaniu tym niby rozumiem że ta granica to 0...jednak nie wiem kompletnie jak zapisać
obliczenia do tego zadania...pomoże ktoś?
19 cze 19:23
kochanus_niepospolitus:
skoro funkcja f(x) jest ciągła to
limx−>xo+ f(x) = limx−>xo− f(x) (czyli granica lewostronna = granicy
prawostronnej jeżeli funkcja f(x) jest określona w otoczeniu punktu xo)
19 cze 19:26
kochanus_niepospolitus:
wiadomo, że:
lim{x−>5−) f(x) ≤ 0
lim{x−>5+) f(x) ≥ 0 , a skoro zachodzi równość podana wyżej ... to mamy
lim{x−>5) f(x) = 0
19 cze 19:28