rozwiąż równanie wymierne
Marzena: hej pomóżcie bo nie wiem jak sobie z tym poradzic

3x−6 2x−6
−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−
2x−1 2+4x
26 sty 10:45
26 sty 11:18
Marzena: dziękuje za podpowiedz ale prosze

o rozwiazanie wtedy dojde do tego co,gdzie,jak i
z czym
26 sty 11:55
AS:
Nie pomogę,bo działanie jest oczywiste,podstawowe.
26 sty 11:57
Ewelina: (3x−6)*(2+4x)=(2x−1)*(2x−6)
6x+12x2−12−24x=4x2−12x−2x+6
8x2−4x−12=0 /:4
2x2−x−3=0
Δ=25
x1=−0,5 x2=4,5
26 sty 12:02
Marzena: dzięki Ewelina
26 sty 13:04