transformata laplace
colinfire: Oblicz transformatę Laplacea funkcji:
f(t) = {ezt dla t≥t0>0 z∊C
{0 pozatym
Nie wiem jak się za to zabrać jakieś nakierowanie bym poprosił
19 cze 18:51
colinfire: ref
20 cze 00:30
'Leszek: Z definicji transformacji Laplace'a :
L[ f(t)] = ∫ f(t)*e
−st dt , f(t) = e
zt, calkowanie do 0 do
∞
| | 1 | |
Czyli L [ f(t) ] = ∫ ezt*e−st dt = |
| *e(z−s)t = .... po podstawieniu granic |
| | z − s | |
calkowania
| | 1 | | 1 | |
otrzymujemy = |
| *( ezt*e−st − 1) = |
| , bo e−st → 0 , dla t → ∞ |
| | z−s | | s−z | |
20 cze 11:00
'Leszek: na podstawie definicji obliczyc transformate Laplace'a dla funkcji ( oryginalu) :
f(t) = t*ekt , dla k calkowitej , t ≥ 0
20 cze 11:13