pprzyspieszenie
Oskar: Ciało przebyło droge π rad po okręgu w ciągu 3 s.
Ile wyniesie przyśpieszenie ?
19 cze 18:03
'Leszek: Jakie przyspieszenie , styczne , dosrodkowe , katowe ,calkowite . nie podales rodzaju ruchu .?
19 cze 18:33
Oskar: O przepraszam ; )
Kątowe przyśpieszenie.
19 cze 18:34
Adamm: jaki ruch
jednostajnie przyspieszony?
19 cze 18:38
Oskar: Ruch jednostajnie przyśpieszony, kątowe przyśpieszenie
19 cze 18:43
'Leszek: S= π rad ⇒ α = π rad , ω = α/t = π/3 ( rad/s)
ε = ω/t = π/9 ( rad/s2)
19 cze 18:46
Adamm: jeszcze początkowa prędkość kątowa
19 cze 18:46
Adamm: 'Leszek, wzory te tutaj nie zachodzą
19 cze 18:56
'Leszek: Rzeczywiscie zgubile czyfre 2 , w mianowniku , ale lepiej skorzystac ze wzoru na droge
katowa w ruchu jednostajnie przyspieszonym po okregu bez predkosci poczatkowej,
bo nic nie jest napisane ? Zatem α = ε t2/2 ⇒ ε = 2α/t2 = 2π/9 ( rad/s2)
19 cze 19:36