Wielomiany.
Matematyka.: Mam jeszcze parę zadań z którymi nie mogę poradzić
Proszę o jakieś podpowiedzi czy coś

...
1.Liczba 3 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)=−x
3+ax
2+5x−b, x∊
R
Reszta z dzielenia tego wielomianu przez dwumian x+1 jest równa −8
* oblicz a i b
2. Wykaż, że nierówność x
4+2x
3+3x
2+2x+2>0
3.Wielomian W(x)=x
3−(a+b)x
2−(a−b)x+3, x∊
R, jest podzielny przez P(x)=x
2−4x+3.
Wyznacz a i b.
26 sty 10:44
stanislaw:
1.
x0 = 3 pierwiastek wielomianu
− 33 + a*32 + 5*3 − b = 0
x0 = −1 drugi pierwiastek wielomianu który daje resztę −8
− (−1)3 + a *(−1)2 + 5* (−1) − b = −8
−27 + 9a +15 − b =0
1 + a − 5 − b = −8
9a − b = 12
a − b = −4/*(−1)
9a − b = 12
−a + b = 4
8a = 16/8
a = 2
2 − b = −4
−b = −4 − 2
−b = −6/(−1)
b = 6
a = 2
b = 6
26 sty 12:56
jo:
1. Po pierwsze to ponieważ 3 jest pierw wielomianu to W(3)=0 czyli podstaw 3 za x do
wielomianu i przyrównaj do 0. Następnie podziel ten wielomian przez podany dwumian (x+1) a
następnie resztę która powstanie przyrównaj do −8.
2. Tu nie dokończone polecenie albo źle sformułowane.
3. Podziel wielomian W(x) przez P(x). Wiedząc, że W(x) = (P(x) * wynik z dzielenia) + reszta
wyznaczysz a i b.
26 sty 12:58
Matematyka.: 2.
Wykaż, że nierówność x
4+2x
3+3x
2+2x+2>0 jest spełniona przez każda liczbę rzeczywistą x.
Dzięki wielkie

za tame
26 sty 13:05
jo:
2. Pierwszy pomysł jaki mi się nasunął to aby ten wielomian zapisać w postaci iloczynowej.
Następnie warto zauważyć że nie będzie pierwiastków a ponieważ współczynnik przy najwyższej
potędze jest dodatni to wykres będzie leżał nad osią x nie przecinając jej. Zatem dla
wszystkich x∊R ta nierówność jest spełniona.
26 sty 13:20