matematykaszkolna.pl
monotonicznosc xyz: zbadaj przebieg zmiennosci funkcji y=ln(x2−1) chodzi mi o monotoniczność i wklęslosc/wypuklosc. moje wyniki różnią się od tych w odpowiedzi, moglby ktos rozwiazac?
19 cze 16:52
kochanus_niepospolitus: to pokaż jak rozwiązujesz ... sprawdzimy
19 cze 17:00
Jerzy: Zacznij od dziedziny i pochodnej.
19 cze 17:04
xyz: dz;=: (−,−1)∪(1,) y'=2x/(x2−1) przyrównuję do zera , wychodzi, że x=0 funkcja maleje od (−inf,−1)∪(−1,0) funkcja rosnie (0,1)∪(1,inf) y''=−2x2−2/(x2−1)2 przyrównuję do zera, wychodzi mi −2x2−2=0 ssprzecznosc, brak rozwiazan, więc funkcja jest ∪ od (−inf,−1) suma (1,inf) jednak w odpowiedziach jest inaczej, nie jest wziety pod uwage ten przedział (−1,0) (chodzi mi o tabelke, w tabelce nie ma 0) ii rózni się wklęsłość bo w odpowiedziach jest, że od (1,inf) i w (inf) funkcja jest ∪ a nie ∩ jak mi wyszlo
19 cze 17:09
kochanus_niepospolitus: przy pisaniu przedziałów monotoniczności dlaczego nie ozstała uwzględniona dziedzina funkcji
19 cze 17:16
kochanus_niepospolitus: a funkcja jest oczywiście ∩ jeśli chodzi o wklęsłość/wypukłość co wynika chociażby z przedziałów monotoniczności + asymptot w x=−1 i x=1
19 cze 17:18
kochanus_niepospolitus: rysunek tak pi razy oko
19 cze 17:19
xyz: rysunekmimo wszystko dalej nie rozumiem wkleslości , przyblizony wykres mi wyszedl taki
19 cze 17:25
kochanus_niepospolitus: ja narysowałem przybliżony wykres funkcji f(x)
19 cze 17:31
xyz: ale chodzi mi o przyblizony wykres pochodnej drugiego rzędu..
19 cze 17:31
xyz: chodzi mi o sam moment wklęslosci, wg odpowiedzidruga pochodna funkcji powinna być też ∪, mi jednak wychodzi, że cała druga pochodna funkcji jest ∩
19 cze 17:32
xyz: w odp jest blad, juz wiem, dzieki za pomoc^^
19 cze 17:48