funkcja uwikłana
janusz: Zbadaj, czy podane równanie jednoznacznie określa ciągłą funkcję uwikłaną
y = y (x) w otoczeniu wskazanych punktów:
x
y = y
x, A(2,4) B(e,e) C(3,3)
Jak się rozwiązuje zadania tego typu

proszę o wytłumaczenie krok po kroku
19 cze 16:04
janusz: up
19 cze 21:02
mat: F(x,y)=xy−yx
Policz dF/dx, dF/ dy (ta druga powinna być różna od zera)
dy/dx
19 cze 21:29
mat: dy/dx=−dF/dx / dF/dy
19 cze 21:30
mat: no i ciąglsc sprawdz
19 cze 21:30
janusz: jakie warunki muszą być spełnione?
19 cze 21:35
mat: ciągle pochodne cąstkowe w oklicy tego punktu
19 cze 21:46
mat: (otoczeniu rozważanego punktu)
19 cze 21:47