calka
PrzyszlyMakler: Czy mogę tak zrobić:
∫arctg4xdx =
t=4x
dt=4dx
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫arctgt* |
| dt= |
| * |
| |
| | 4 | | 4 | | 16x2 +1 | |
niestety wynik jest inny i zawiera logarytm naturalny, czy w moim rozwiazaniu jest blad?
19 cze 15:04
'Leszek: Zle policzyles calke
∫ arctg t dt = t arctg t − 0,5 ln | 1 − t2 | , ale ta calke policz przez czesci
∫ arctg t dt = ......
19 cze 15:10
Adamm: | | 1 | |
to pochodna z arctgx wynosi |
| , nie całka |
| | 1+x2 | |
19 cze 15:11
PrzyszlyMakler: racja, spojrzałem na złą kartkę, dzięki!
19 cze 15:22