Równanie liczb zespolonych
Dominikaaa: | 1 + yi | |
| = 3i − 1 mógłby ktoś mi pomóc? Mnożę przez sprzężenie ale później wychodzą mi |
| x − 2i | |
jakieś głupoty
19 cze 15:02
Adamm: założenie, x≠2i
dalej
1+yi=(3i−1)(x−2i)
1+yi=(3x+2)i+6−x
3x+2=y, 6−x=1
masz układ równań
19 cze 15:05
Dominikaaa: Odp to x = 5, a y =17?
19 cze 15:06
Adamm: 3x+2=y, 6−x=1 z założeniem że x oraz y są rzeczywiste
19 cze 15:06
Adamm: tak
19 cze 15:07
Dominikaaa: I dziękuję bardzo
19 cze 15:07
Dominikaaa: a jeszcze takie pytanie, czy nie trzeba było mnożyć przez sprzężenie skoro to jest dzielenie
liczb zespolonych
19 cze 15:16
Adamm: co by to dało? nic by nie dało
19 cze 15:17
Dominikaaa: chodzi mi o to czy nie będą się czepiać na egzaminie np? Czy tak jak zrobiłeś to jest w 100%
poprawnie?
19 cze 15:19
Adamm: nie jest poprawnie, właśnie dlatego napisałem ci tak a nie inaczej
bo jest źle
specjalnie źle ci napisałem
19 cze 15:22