Oblicz pochodną złożoną
Pomocy jutro kolos: 〖sin〗3 〖tg〗4 ln((1−x)/x5 )2
19 cze 13:41
kochanus_niepospolitus:
a te: 〖 〗 co mają oznaczać
19 cze 14:26
kochanus_niepospolitus:
no to zaczniemy od malutkiego ułatwienia:
ln ( 'coś' )2 = 2 ln ( 'coś' )
f(x) =
=(sin ((tg (2ln ((1−x) / x5)))4))3
no to jedziemy kolejno stosując wzór: (f(g(x))' = f'(g(x)) * g'(x)
f'(x) =
3*(sin ((tg (2ln ((1−x) / x5)))4))2 *
(sin ((tg (2ln ((1−x) / x5)))4))' =
=3*(sin ((tg (2ln ((1−x) / x5)))4))2
* cos((tg (2ln ((1−x) / x5)))4)
* ( (tg (2ln ((1−x) / x5)))4 )' =
=3*(sin ((tg (2ln ((1−x) / x5)))4))2
* cos((tg (2ln ((1−x) / x5)))4)
* 4(tg (2ln ((1−x) / x5)))3
* ( tg (2ln ((1−x) / x5)) )' =
=3*(sin ((tg (2ln ((1−x) / x5)))4))2
* cos((tg (2ln ((1−x) / x5)))4)
* 4(tg (2ln ((1−x) / x5)))3
* 1 / cos2(2ln ((1−x) / x5))
* ( 2ln ((1−x) / x5) )' =
=3*(sin ((tg (2ln ((1−x) / x5)))4))2
* cos((tg (2ln ((1−x) / x5)))4)
* 4(tg (2ln ((1−x) / x5)))3
* 1 / cos2(2ln ((1−x) / x5))
* 2*1/((1−x) / x5)
* ( (1−x) / x5 )' =
=3*(sin ((tg (2ln ((1−x) / x5)))4))2
* cos((tg (2ln ((1−x) / x5)))4)
* 4(tg (2ln ((1−x) / x5)))3
* 1 / cos2(2ln ((1−x) / x5))
* 2*1/((1−x) / x5)
* (3x5 − 4x4)/x10)
i to będzie pochodna funkcji f(x)
19 cze 14:43
kochanus_niepospolitus:
Swoją drogą to trochę nie rozumiem ćwiczeniowca dającego takie przykłady.
Rozumiem, że chce sprawdzić czy ktoś potrafi metodę, ale można to uczynić mniej wkurzający
sposób.
No ale skoro lubi później coś takiego sprawdzać, to niech se sprawdza.
19 cze 14:49