aaaa
aaaa: Jesli ∫f = ∫t to czy f=t ?
19 cze 13:01
aaaa: oczywiscie f i t to funkcje zmiennej x
19 cze 13:01
karty do gry : nie
19 cze 13:20
Adamm: nie wiadomo po czym całkujemy (jakiej zmiennej)
19 cze 13:23
aaaa: no po x
19 cze 13:25
aaaa: ∫f(x) =∫t(x) ⇒ f(x)= t(x) ?
19 cze 13:25
aaaa: ∫f(x)dx = ∫t(x)dx ⇒ f(x)=t(x) ?
19 cze 13:26
aaaa: jakis kontr przyklad na to ?
19 cze 13:27
Adamm: tak
19 cze 13:28
aaaa: czyli tak czy nie wkoncu ?
19 cze 13:28
'Leszek: ∫ f(x) dx = ∫ t(x) dx ⇒ f(x) = t(x) + C , jest to cala rodzina rozwiazan( naogol krzywych )
19 cze 13:31
Adamm: f(x)=t(x)+c ? no nie
to są już inne funkcje
19 cze 13:33
aaaa: ok to może zadam pytanie inaczej jest w stanie ktos podac przyklad zeby funkcje podcalkowe byly
RÓŻNE ale calki z tyc funnkcji byly rowne
19 cze 13:36
aaaa: bo ja narazie póki co to jestem bardziej przekonany że ta implikacja jest prawdziwa jednak nie
mam na to dowodu kontrprzykladu tez nie
19 cze 13:37
'Leszek: np. ∫ x2 dx = ∫ x dx ⇒ x{3)/3 = x2 + C ⇔ 2x3 − 3x2 +C = 0
Calka jest operatorem liniowym ( addytywnym i jednorodnym ) czyli
∫ f(x) dx = ∫ t(x) dx ⇔ ∫ ( f(x) − t(x) ) dx = 0 ⇒ f(x) − t(x) = C
19 cze 13:39
aaaa: ∫ x
2 dx = ∫ x dx


to jest sobie równe ? jestes pewien

19 cze 13:41
aaaa: nie ma równości między tymi całkami ....
19 cze 13:41
'Leszek: OK! podalem zly przyklad !
19 cze 13:44
aaaa: no więc czekam na jakis kontrprzykład ale wydaje mi się że jednak jest to prawda
19 cze 13:45
Adamm: ∫f(x)dx=F(x)+c gdzie F'(x)=f(x)
∫t(x)dx=T(x)+c gdzie T'(x)=t(x)
jeśli ∫t(x)dx=∫f(x)dx to F(x)=T(x)+c zatem również F'(x)=T'(x) skąd f(x)=t(x)
może być?
wątpliwości przeszły? ok?
19 cze 13:47
aaaa: ok dzięki
19 cze 13:50