Prosze o pomoc
Adam: Sprawdzić czy funkcja f(x)=4x3 −5x +14 ma ekstremum dla X=2
19 cze 09:44
karty do gry : Jeśli jej pochodna jest różna od 0 to ekstremum nie ma
Jeśli jej pochodna jest równa 0 to :
− jeśli druga pochodna jest równa 0 to ekstremum nie ma
− jeśli druga pochodna jest różna od 0 to ekstremum jest.
19 cze 09:59
jc: f(x)=x4 ma minimum w 0, f'(0)=0, f''(0)=0.
19 cze 10:32
Janek191:

f '(x) = 12 x
2 − 5
f '(2) = > 0 f − nie ma ekstremum w x = 2.
Patrz też na wykres funkcji f
19 cze 10:44
karty do gry : Na szczęście mamy tutaj wielomian stopnia III, a nie IV
19 cze 10:47
'Leszek: Wszystkie funkcje postaci f(x) = xk dla k = 2n , n = N, maja minimum dla x= 0
mimo ze wszystkie pochodne do k−tego rzedu = 0
fmin(0) = 0 , ale f ' (0+) > 0 oraz f '(0−) < 0
19 cze 10:49
piotr: Jeśli pierwsza z pochodnych nie równych zeru w punkcie x0 jest rzędu nieparzystego, to funkcja
nie ma w punkcie x0 ani maksimum, ani minimum.
Jeśli taką pochodna jest pochodna rzędu parzystego, funkcja ma w punkcie x0 albo minimum albo
maksimum w zależności od tego, czy pochodna ta jest ujemna czy dodatnia.
19 cze 12:35