Całka przez części
Roman: Cześć.
Staram się rozwiązać całkę przez części
∫x
2cosxdx =
u=x
2
u' = 2x
v' = cosx
v = sinx
x
2sinx − ∫2xsinxdx=
x
2sinx +2*
12x
2cosxdx=
x
2(sinx+cosx)+C
Przy czym WolframAlpha podaje zupełnie inny wynik
19 cze 07:29
powrócony z otchłani:
A jak obliczyles ze ∫2xsinx dx = x
2cosx + C
19 cze 07:45
powrócony z otchłani:
Musisz ta calke jeszcze raz przez czesci 'pojechac', wtedy juz bedziesz mial tylko cosinusa pod
calka
19 cze 07:47
Roman: dzięki, zgadza się
19 cze 10:26