Dowodzenie okregu na kole
Pytajnik: Witam,
proszę o udowodnienie twierdzenia z wytłumaczeniem:
"Okrąg można opisać na czworokącie ABCD wtedy i tylko wtedy, gdy przekątne AC i BD czworokąta
ABCD tworzą odpowiednio z bokami BC i AD kąty równe.
18 cze 21:13
'Leszek: skorzystaj z twierdzenia o kątach wpisanych w okrąg i opartych na tym samym łuku DC.
18 cze 21:18
Pytajnik: Właśnie tutaj moja wątpliwość, bo wtedy z góry zakładamy, że koło jest opisane na okręgu i
wydaje mi się, że wtedy dla każdego czworokątu wychodzi nam, że da się opisać na nim koło.
18 cze 21:28
jc: Masz dowód w jedną stronę. Jeśli można wpisać, to ...
W drugą stronę próbowałbym tak. Opisałbym okrąg na trójkącie. Dorysowałbym drugi trójkąt.
Jeśli kąt będzie za duży lub za mały, to wierzchołek będzie leżał wewnątrz okręgu
lub na zewnątrz. Tylko, gdy będzie odpowiedni, znajdzie się na okręgu.
18 cze 21:33
'Leszek: zrób rysunek , w geometrii są bardzo przydatne i zauważysz dalszy sposób dowodu.
18 cze 21:37
Pytajnik: Dowód jest oczywisty zakładając na początku, że okrąg da się opisąc na czworokącie, ale wtedy
można analogicznie postąpić w przypadku np. trapezu prostokątnego(zakładamy z góry, że da się
na nim opisać okrąg) i wtedy też z kątów opratych na tym samym łuku wyjdzie nam, że opisanie
okręgu jest możliwe.
18 cze 22:42
Adamm: dowód ma się składać z dwóch części
w pierwszej zakładasz że na czworokącie da się opisać okrąg, i dowodzisz tą rzecz z przekątnymi
w drugiej części zakładasz tą rzecz z przekątnymi, i dowodzisz że da się na takim czworokącie
opisać okrąg
18 cze 22:46
Pytajnik: W takim razie jak udowodnić to, o co pytałem. Odpowiedz Leszka sprowadza się do założenia że
okrąg da się opisać(korzystamy z kątów opartych na tym samym łuku), a dowód powinien obyć się
bez tego założenia.
18 cze 23:20