Matematyka dyskretna
Ola : Hejcia proszę o rozwiązanie tego zadania

24x = 33(mod 88)
18 cze 20:33
Adamm: równanie sprzeczne
18 cze 20:34
Ola : No ja już zrobiłam te zadanie tylko że nie wiem czy dobrze bo moja koleżanka ma inny wynik
dlatego proszę o rozwiązanie
18 cze 20:38
Adamm: brak rozwiązań dla x∊ℤ
18 cze 20:40
Ola : To równanie z kongruencją
18 cze 20:41
Mila:
24x = 33(mod 88)⇔
24x=88k+33
lewa strona jest liczba parzystą , prawa strona jest liczba nieparzystą⇒
brak rozwiązań.
18 cze 20:47
Adamm: warunkiem koniecznym na to by równanie ax=b mod c , gdzie x, a, b∊ℤ, c∊ℕ+
przy czym a, b, c są nam dane miało rozwiązanie, jest by NWD(a; c)|b
NWD(24, 88) = 8
ale 8 nie dzieli 33, równanie nie ma rozwiązań
18 cze 20:52
Ola : Aha dzięki a jakby było np 24x = 33(mod 81) ?
18 cze 20:52
Adamm: x=25+27k, k∊ℤ
18 cze 20:58
Ola : Dziękuje <3
18 cze 21:00