Całka nieoznaczona - problem
Roman: Cześć.
Obliczam całkę:
t=e
x+4
dt=e
xdx|:e
x
natomiast Wolfram alpha podaje wynik :e
x−4ln|e
x+4|+C − gdzie popełniam błąd?
18 cze 19:17
18 cze 19:41
Roman: sprytne, dzięki
18 cze 19:49
Pytający:
e2x=ex*ex ≠ e2*ex=e2+x
18 cze 20:02
Roman: faktycznie, dzięki @Pytający.
18 cze 20:04
Roman: ale chyba jeszcze nie wszystko jest jasne dla mnie
| | dt | |
∫dt − 4∫ |
| = t − 4 ln|ex+4|+C = ex+4 −4ln|ex+4|+C = ex ln|ex+4|+C |
| | t | |
Wynik podług mych dalszych Waszych wyliczeń się różni.
18 cze 20:16
Roman: po ostatnim równa się nie powinno nic być, wybaczcie.
18 cze 20:17
Roman: Nic nie powinno być, sorry za taki spam.
18 cze 20:18
18 cze 21:13
Roman: Dzięki Pytajnik. Zdaje się, że w innych zadaniach będzie podobnie.
19 cze 07:37