fizyka
Janka: Światło przechodzi z ośrodka o współczynniku załamania n=1,5 do ośrodka gdzie n=2
Prędkość światła w tym ośrodku wyniesie :
sinα/sinβ=n2/n1=v1/v2
2/1,5=v1/v2
I co dalej...? Jak wyznaczyć prędkości ?
Mam jeszcze wzór
v=c/n
ale nie mam pojęcia jak to podstawiać ,co uwzględniać ?
Ktoś coś poratuje? xD
Z góry dziękuję !
18 cze 19:10
Adamm: po co nam informacja że przechodzimy z ośrodka o współczynniku załamania równym n=1,5 ?
przecież to jest bez sensu
18 cze 19:56
'Leszek: wszystko jest sensownie sformułowane :
gdy światło rozchodzi się w ośrodku pierwszym o współczynniku załamania n1 = 1,5
to prędkość światła w tym ośrodku wynosi n1 = c/v1 ⇒v1= c/n1
jeżeli światło przechodzi do drugiego ośrodka n2 = v1/v2 ⇒ v2 = v1/n2
czyli v2 = c/( n1*n2 ) = c/3 = 100000 km/s
18 cze 20:51
Janka: Czyli jeśli światło by przechodziło z n =3 do n=1,5 to prędkość światła w tym ośrodku wyszłoby
v2=300000/4,5 ?
18 cze 21:50
Adamm: n2=v1/v2 ?
18 cze 21:58
Adamm: tak, myślałem o bezwzględnym współczynniku załamania światła
18 cze 22:00
'Leszek: zależy czy to są współczynniki załamania bezwzględne czy względne ?
dla bezwzględnych będzie n2 = c/v2 ⇒ v2 = c/n2 = 150000km/s
18 cze 22:05
Janka: Czy zatem w tym poprzednim zadaniu nie powinno wyjść również 150000 km/h ?
18 cze 22:14
'Leszek: nie podałaś precyzyjnie treści zadania, napisałem , jeżeli są to bezwzględne
współczynniki załamania czyli w odniesieniu do próżni to v2 = c/n2 = 150000 km/s
natomiast gdy są to względne współczynniki załamania to wynik jest taki jak o godz. 20:51
fizyka jest nauką ścisłą i precyzyjną i logiczną
18 cze 22:23
Janka: I strasznie kłopotliwą

ale super wytłumaczone zatem dziękuję bardzo za pomoc
18 cze 22:26
ryzyk-fizyk: ale czy Janka to zrozumiała?
18 cze 22:35
Janka: Oczywiście

choć zastanawiam się dlaczego w treści zadania nie było ujęte czy to ma być
bezwzględne czy względne tym bardziej ,że posiadam dodatkowo warianty a,b,c i np odnośnie tego
pierwszego przykładu
Jest wariant a=100000 km/s oraz b= 150000 km/s . Czy ewentualnie nie byłoby to głupie zadać
pytanie odnośnie sprecyzowania tego zadania twórcy ?
18 cze 23:07
ryzyk-fizyk: to go zapytaj a następnym razem jak zdecydujesz sie tutaj zadac jakies pytanie, to wklej
kompletną jego treść
19 cze 11:42