matematykaszkolna.pl
Pomocyyyy wektoryyyyy wektor: Witam zaczynam się uczyć geometrii i miałem do wyliczenia zadanko : oblicz lub stwierdź niewykonalność działania Przykład a> a*[b+2c] Przykład b> a−2b+3(axc) a=[−1;2;3] b=[0;2;−2] c=[−3;1;−1] Pierwsze stwierdziłem że się nie da a w wyszło mi [−16;28;22] Da radę ktoś sprawdzić ?
18 cze 18:05
Adamm: oba się da wykonać
18 cze 18:08
wektor: A w jakim przypadku zadanie jest niewykonalne ?
18 cze 18:16
Adamm: jak byś miał jakieś niedozwolone działania na przykład dodawanie wektora i skalara
18 cze 18:17
c=pp: możesz oba wykonać, ponieważ pierwsze co robisz w przykładzie a) to przemnażasz cały wektor A przez jakiś wektor który uzyskujesz po sumowaniu dwóch wektorów B i C. Ale zanim to zrobisz, wpierw musisz wymnożyć poszczególne współczynniki wektora C przez skalar 2, następnie oba wektory dodajesz i w wyniku czego uzyskujesz jakiś wektor , i ten wektor mnozysz przez wektor A, operacje są dozwolone; b)przemnażasz przez skalar 2 wektor B , czyli każdy współczynnik wektora B przez 2 to jest operacja dozwolona, dalej, (a*c) − przemażasz wektor A * C − operacja dozwolona i ten cały wektor który dostaniesz po wymnożeniu przemnażasz przez skalar 3, to też się da zrobić (patrz wyżej) odejmować wektory też się da, wówczas odejmujesz współczynniki wektorów na odpowiednich miejscach;
18 cze 18:21
Adamm: c=pp, masz rację tylko w przykładzie b) mnożenie jest inne niż w przykładzie a), i nie oznaczamy go przez kropkę, tak jak normalnie, ale przez krzyżyk
18 cze 18:25