Pomocyyyy wektoryyyyy
wektor: Witam zaczynam się uczyć geometrii i miałem do wyliczenia zadanko : oblicz lub stwierdź
niewykonalność działania
Przykład a>
a*[b+2c]
Przykład b>
a−2b+3(axc)
a=[−1;2;3] b=[0;2;−2] c=[−3;1;−1]
Pierwsze stwierdziłem że się nie da a w wyszło mi [−16;28;22]
Da radę ktoś sprawdzić ?
18 cze 18:05
Adamm: oba się da wykonać
18 cze 18:08
wektor: A w jakim przypadku zadanie jest niewykonalne ?
18 cze 18:16
Adamm: jak byś miał jakieś niedozwolone działania
na przykład dodawanie wektora i skalara
18 cze 18:17
c=pp: możesz oba wykonać, ponieważ
pierwsze co robisz w przykładzie a)
to przemnażasz cały wektor A przez jakiś wektor który uzyskujesz po sumowaniu dwóch wektorów
B i C.
Ale zanim to zrobisz, wpierw musisz wymnożyć poszczególne współczynniki wektora C przez skalar
2,
następnie oba wektory dodajesz i w wyniku czego uzyskujesz jakiś wektor ,
i ten wektor mnozysz przez wektor A, operacje są dozwolone;
b)przemnażasz przez skalar 2 wektor B , czyli każdy współczynnik wektora B przez 2
to jest operacja dozwolona,
dalej, (a*c) − przemażasz wektor A * C − operacja dozwolona
i ten cały wektor który dostaniesz po wymnożeniu przemnażasz przez skalar 3, to też się da
zrobić (patrz wyżej)
odejmować wektory też się da, wówczas odejmujesz współczynniki wektorów na odpowiednich
miejscach;
18 cze 18:21
Adamm: c=pp, masz rację
tylko w przykładzie b) mnożenie jest inne niż w przykładzie a), i nie oznaczamy go przez
kropkę,
tak jak normalnie, ale przez krzyżyk
18 cze 18:25