Problem początkowy Cauchy'ego
dds: Rozwiązuję problem początkowy Cauchy'ego. Jestem przy etapie rozwiązania równania liniowego na:
ln|y|=ln|C1|−2ln|x|, C1≠0. Chcę już przejść do postaci porównania wykładników. Jak mam to
zrobić?
| | |C1| | |
Czy |y|= |
| jest poprawnym zapisem? Czy kolejny krok, to będzie |
| | x2 | |
y=+/− C1 * x
−2 ?
18 cze 17:26
'Leszek: Pomijamy naogol wartosc | |
y = C/x2 i teraz korzystamy z warunku poczatkowego y(x) = a i wyznaczamy C
18 cze 17:30
Adamm: tak
nie musisz pisać ±, bo po to masz stałą
18 cze 17:31