Pomocy :/
Krzyś: Y`=xlnx wyznacz rozwiazanie szczególnie rownania rozniczkowego spełniające warunek
poczatkowy y(1)=2
18 cze 16:29
Adamm: y=∫xlnxdx
całkę liczysz przez części
18 cze 16:34
Krzyś: A o co chodzi ze rozwiazanie musi spełniać warunek poczatkowy? Moglby mi to
ktos wytlumaczyc?
18 cze 17:04
'Leszek: Z calkowania po prawej stronie otrzymasz stala C , i wowczas podstaw x= 1 , y = 2
i otrzymasz wartosc C .
18 cze 17:09
Adamm: to znaczy po prostu że rozwiązanie musi spełniać tą równość
18 cze 17:12
Jerzy:
Z rodziny całek , wyłapiesz tą jedyną.
18 cze 17:30
'Leszek: Z calkowania powinienes otrzymac : y = x ln x − x + C , czyli 2 = 1 ln 1 − 1 + C ⇒ C = ......
18 cze 17:32