funkcje
Nick: Rozważmy wszystkie funkcje postaci f : {1,2,...,7} → {1,2,3,4}. Ile z nich to funkcje a)
rożnowartościowe b) rosnące c) niemalejące d) "na"
a) tutaj na pewno odpowiedź to 0
b) też wydaje mi się, że 0
c) proszę o pomoc
d) czy to będzie 4!*43 ?
18 cze 15:29
18 cze 15:49
18 cze 15:54
18 cze 16:00
18 cze 16:01
Adamm: tak, a), b) będzie jednak 0
18 cze 16:12
Mila:
c)
Liczba funkcji niemalejących f:{1,2,3,4,5,6,7}→{1,2,3,4}
Kombinacje z powtórzeniami:
d) liczba suriekcji:
|A|=7, |B|=4
| | | |
∑(k=0 do 4) (−1)k* | *(4−k)7 jak podał jc |
| | |
18 cze 18:18
jc: = liczba rozwiązań nierówności x
1+x
2+ .. + x
7 ≤ 3 lub
liczba rozwiązań równania x
1+x
2+ .. + x
7 + x
8 = 3
(w nieujemnych liczbach całkowitych)
f
1=1+x
1
f
2=1+x
1+x
2
f
3=1+x
1+x
2+x
3
...
18 cze 19:33
Adamm: ja o tym myślałem w ten sposób
liczba rozwiązań równania x1+x2+x3+x4=7
x1, x2, x3, x4 symbolizują ile razy f przyjmuje wartości 1, 2, 3, 4
18 cze 19:42
jc: Adamm, Twoje spojrzenie mi się bardziej podoba. Zapamiętam.
To po prostu liczba dróg na szachownicy o rozmiarach 8x4.
Idziemy od lewego dolnego pola do prawego górnego (w prawo lub do góry).
Pomijamy 8 kolumnę i mamy wykres naszej funkcji.
Ja patrzę z jednej strony, Ty z drugiej.
18 cze 21:21
Mila:

Przykład funkcji niemalejącej:
f(x
1)=1
f(x
2)=2
f(x
3)=2
f(x
4)=3
f(x
5)=3
f(x
6)=3
f(x
7)=4
{1,2,2,3,3,3,4}− ciąg niemalejący o długości 7 o wyrazach ze zbioru B={1,2,3,4}, |B|=4
18 cze 22:05
jc: Mila, właśnie o to mi chodziło. Mamy 7 kroków w prawo i 3 do góry.
I zawsze otrzymamy pewien wykres funkcji niemalejącej.
18 cze 22:22
Mila:
18 cze 22:47