matematykaszkolna.pl
qq c=pp: C++ POMOCY! Witam, potrzebuje czegoś takiego w c++, jakiś krótki optymalny kod z funkcją który umożliwi mi dodanie np. elementu o nazwie a do np. listy/struktury, i dodanie kolejnego elementu o tej samej nazwie będzie zwiększało ilość wystąpień tej litery. Jeśli dodam litere b, to bedzie miała swój licznik do liter b, i każde kolejne dodanie tej samej litery zwieksza jej licznik wystąpień o 1. Później chciałbym mieć funkcję która wypisze mi ilosc wystapień 'a' i 'b'.
18 cze 15:07
po prostu Michał: to nie musi byc wcale dodawanie wystraczy tablica [26] ? z literami alfabetu? i jesli ktos wpisze "a" to po prostu tab[0]++?
18 cze 15:14
po prostu Michał: chyba ze faktycznie cos potem bedziesz z tym robic, to wtedy i tak potrzbujesz jakis licznik,chyba ze w liscie zrobisz ze element dodawany i druga wartosc to np. suma i wtedy hmm bo wezmy sytuacje mamy liste a −> b −> c i teraz dodajemy 'b' zatem powstaje nam lista a −> b −> c −> b wiec zeby sprawdzic ktore to "b" to przeszukujemy cala liste do n−1 elementu czyli tego co wlasnie dodajemy i zliczamy ile bylo w liscie elementow z "b". no i gdzies to zapisuje w te wartosc listy "suma" albo jakas tablice lub cokolwiek.
18 cze 15:21
c=pp: dobra, znalazłem sposób, skorzystałem z unorderedmap
18 cze 15:35
c=pp: łatwy, piękny, i wszystko działa
18 cze 15:35