wektory etc
sebson: Coś o czteroskalarze ? CZTEROSKALAR ^^
18 cze 14:29
'Leszek: Czteroskalar jest to skalar w przestrzeni czterowymiarowej , takim czteroskalarem
czyli nie wektorem jest np. interwal czasoprzestrzenny w fizyce Einsteina ,
Rowniez w mechanice klasycznej uzywa sie tego pojecia ,
18 cze 14:54
c=pp: 3 współrzędne + czas
18 cze 15:41
'Leszek: skalarem jest iloczyn skalarny wektorów :
w 2D : a→ o b→ = axbx + ayby
w 3D : a→ o b→ = axbx + ayby + azbz
w 4D : a→ o b→ = axbx + ayby + azbz + atbt
18 cze 21:07