Granica ciągów
mattt: Dla jakich wartości parametru k granica ciągu a
n =
(k2 −2k −3)n +3−n jest równa 4?
Jak za takie coś się zabrać?
18 cze 14:07
mattt: Albo cos takiego :
Liczba an jest mniejszym pierwiastkiem równania 2nx2 − 3x + 1 = 0 o niewiadomej x i
parametrze n∊N+.
Oblicz granice lim n →∞ an
18 cze 14:25
Jerzy:
1) k2 −2k − 3 = −4
18 cze 14:39
mattt: Okey dzięki, a to drugie?
18 cze 14:40
Adamm: mamy lim
n→∞ a
n = −k
2+2k+3
−k
2+2k+3=4
k=1
2. Δ=9−8/n≥0 co jest zawsze spełnione dla n∊ℕ
+
18 cze 14:43
mattt: Do tego samego doszedłem lecz niezbyt wiem jak policzyć granice z tego pierwiastka... nie
wychodziła mi 1/3
18 cze 14:46
Adamm: stosujesz wzór skróconego mnożenia
(a−b)(a+b)=a
2−b
2
tutaj a=3, b=
√9−8/n
18 cze 14:47
mattt: Okej, wszystko już jasne. Dziękuję za pomoc

Pozdrawiam
18 cze 14:59