wyznacz pierwiastki wielomiany
Madzia: wyznacz pierwiastki wielomiany
f(x)=x3 − 6x2+11x−6
Jak to obliczyć? Jest jakis wzor?
18 cze 13:59
po prostu Michał:
W(1) jest pierwiastkiem zatem podziel przez dwumian (x−1)
18 cze 14:01
mat: x=1, x=2, x=3
18 cze 14:02
Madzia: skąd ci wyszło x=1, x=2 i x=3?
18 cze 14:03
5-latek: f(1)=0
wobec tego nalezy (x
3−6x
2+11x−6) : (x−1) dostaniesz trojmian kwadrtowy a ten p

trafisz
rozwuaac
18 cze 14:08
Madzia: a jeśli 2 było by pierwiastkiem to wtedy analogicznie dzielimy przez dwumian (x−2)?
18 cze 14:09
5-latek: 
jesli poziom liceum to zawszse sprawdzaj dzielniki wyrazu wolnego
dla 6 to ±1,±2,±3,±6
18 cze 14:12
5-latek: natomiast jesliby bylo z edla x=−2 wartosc wielomianu =0 to wtedy dzielimy przez (x+2)
18 cze 14:14
Madzia: no to wyszlo mi 5−latek według twojego: x
2−5x+6 czyli licze z tego delte i potem x1 i x2?
18 cze 14:16
5-latek: Tak
18 cze 14:17
5-latek: Ale powiem Ci z eto rownanie x
2−5x+6=0 mozesz rozwiazac sobie w pamieci
Korzystamy z e wzorow Vieta bo to w sumie proste rownanie
czyli
{x
1+x
2=5
{X
1*x
2=6
Juz widac ze bedzie to x
1=2 i x
2=3
bo 2+3=5 i 2*3=6
18 cze 14:32
Mariusz:
Jak to obliczyć? Jest jakis wzor?
Równanie trzeciego stopnia można zredukować do kwadratowego
ale jeśli w równaniu które otrzymamy trójmian kwadratowy będzie miał ujemny wyróżnik
to metoda algebraiczna wymaga znajomości liczb zespolonych
Można sobie z tym poradzić korzystając z trygonometrii
18 cze 16:35