Przedziały ufności
nickej: Do kurnika wpada lis, wybiera losowo (przy pomocy maszyny losujacej) 120 kur i dokonuje wsrod
nich ”przegladu przydatnosci do spozycia” (wadliwosci), w wyniku ktorego 17 sposrod
wylosowanych
kur okazuje sie byc nieprzydatnymi do spozycia (wadliwymi). Na poziomie ufnosci 1 − α = 0.95
znalezc przedzial ufnosci dla nieznanej ”wadliwosci” calej populacji kur w kurniku.
Chciałam skorzystać ze wzoru na model 3 (X ma dowolny rozkład, n>=100), ale brakuje danych, tzn
odchylenia
standardowego. Macie jakieś porady jak się za to zabrać?
18 cze 13:44
g: Zmienna losowa X, która w eksperymencie przeprowadzonym przez lisa przyjęła wartość 17
ma rozkład Poissona z nieznanym parametrem λ i automatycznie wariancją równą λ.
Przybliżymy ten rozkład r. normalnym N(λ,λ), który ma dystrybuantę D(λ; x).
Poszukujemy takiego λ1 i λ2, że λ1 < λ2 i:
D(λ1, 17) = 0.95
D(λ2, 17) = 0.05
D(λ; x) = Φ[(x−λ)/√λ] dla x ≥ λ (czyli λ1)
D(λ; x) = 1 − Φ[(λ−x)/√λ] dla x < λ (czyli λ2)
Φ[1.645] = 0.95
(17 − λ1)/√λ1 = 1.645 ⇒ λ1 = 11,43686705
(λ2 − 17)/√λ2 = 1.645 ⇒ λ2 = 25,26915795
Ostatecznie przedział ufności to (λ1/120, λ2/120)
18 cze 20:01