Granice ciągów
Jan: Przy lim n→∞
1) 3n+1/8n
2) 4n+1/7n
3) 6/2n+1
Do czego to będzie dążyć?
18 cze 12:48
Izzy: a) +∞
18 cze 12:49
Jerzy:
1) = limn→∞3*(3/8)n = 0
18 cze 12:51
Jan: Mógłbyś mi wyjaśnić dlaczego tak?
18 cze 12:51
Jan: To w końcu do +
∞ czy 0?
18 cze 12:51
18 cze 12:51
Jan: Aaa już wiem, dzięki Jerzy
18 cze 12:52
Jerzy:
Popatrz na wykres funkcji wykładniczej y = ax , dla a ∊ (0;1)
18 cze 12:52
Jan: A takie coś?
1/√3n+2 + √3n+1 przy n →∞
18 cze 13:02
Janek191:
lim an = +∞
n→∞
18 cze 13:04
18 cze 13:05
Janek191:
| | 1 | |
Tam jest |
| + √3 n + 1 |
| | √ 3 n + 2 | |
czy
18 cze 13:18
Jan: 1/(√3n+2 + √3n+1) przy n →∞
wybaczcie
18 cze 14:04
Jerzy:
0
18 cze 14:05