j
gitara: hej jak sprawdza się równoległość i prostopadłość dwóch wektorów?
np
a=[2,3,−4]
b=[2,4,4]
proszę o wzory
18 cze 12:37
Jerzy:
a o b = 2*2 + 3*4 + (−4)(4) = 0 ( wektory są prostopadłe )
18 cze 12:43
Janek191:
→ →
a o b = = 2*2 + 3*4 + (−4)*4 = 4 + 12 − 16 = 0
Te wektory są prostopadłe.
18 cze 12:44
gitara: dzięki a równoległość jak się sprawdza?
18 cze 12:47
Jerzy:
a = k*b
a = [2,3,−4]
b = [6,9,−12]
równoległe.
18 cze 12:49
gitara: a "k" to co?
18 cze 12:51
Janek191:
k − liczba rzeczywista
18 cze 12:53
gitara: nie rozumiem

dlaczego nagle wektor b tak się przekształcił
18 cze 12:57
Janek191:
Jeżeli jeden z wektorów powstaje z pomnożenia drugiego przez liczbę rzeczywistą k ≠ 0, to
te wektory są równoległe.
18 cze 12:58
Janek191:
→ →
b = 3 a
18 cze 12:59
gitara: no dobra idąc tym tokiem jakbym zamiast liczy 3 podstawił 2 to ,wektor wyjdzie
b=[4,8,8]
czyli wychidzi że nie sa równoległe
wiec teraz pytanie jak poprawnie i szybko to sprawdzić?
18 cze 13:04
Jerzy:
Dzielić współrzędne przez siebie.
18 cze 13:06
Janek191:
→ →
a = [ a
x, a
y, a
z] ≠ 0
→ →
b = [ b
x, b
y, b
z ] ≠ 0
| | ax | | ay | | az | |
Jeżeli |
| = |
| = |
| = k ≠ 0, to te wektory są równoległe. |
| | bx | | by | | bz | |
18 cze 13:08
gitara: no dobra 2/2=1
3/4=3/4
−4/4=−1
czyli nie są niby równoległe?
18 cze 13:08
Jerzy:
Nie niby, tylko nie są !
18 cze 13:10
gitara: no to czemu wcześniej napisałeś to? :
Jerzy:
a = k*b
a = [2,3,−4]
b = [6,9,−12]
równoległe.
18 cze 13:10
Jerzy:
Podałem przykład równoległych
18 cze 13:11
gitara: ok dzięki
a jak to wygląda wektor równoległy do płaszczyzny?
np
a[2,3,−4] a płaszczyzna 2x+4y+4z=1
II i prostopadłość?
18 cze 13:13
Jerzy:
Prostopadły, np: n = [4;8;8]
18 cze 13:15