Zwiazek miedzy p i q
5-latek: Zanim przejde do trudniejszych rzeczy ma takie zadanie (nie wiem jak go ugryzc
Tresc :
Jaki zwiazek zachodzi miedzy p i q jesli istnieje taka liczba m ze
18 cze 12:20
jc: Podpowiem, (m2)3 = (m3)2.
18 cze 12:24
5-latek: Wytlumacz to dlaczego tak?
policzyc to policze
18 cze 12:25
jc:
m m m
m m m
=
m m
m m
m m
18 cze 12:27
5-latek: Dobrze dzieki

wiec tak
| | −p | | q | | −p3 | | q2 | |
( |
| )3= ( |
| )2= |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 27 | | 4 | |
Teraz podpunkt b) do tego zadania
Udowodnij ze jesli liczba m jest dwuktrotnym pierwiastkiem wielomianu
| | q2 | | p3 | |
W(x)= x3+px+q to 3m2+p=0 i |
| + |
| =0 |
| | 4 | | 27 | |
18 cze 12:38
jc: Powtórz rachunek sprzed godziny.
18 cze 12:44
5-latek: Zrobie to po obiedzie
18 cze 12:49
5-latek: x (x−m)2(x−b) = x3−(2m+b)x2+(m2+2mb)x−m2b
x3−(2m+b)x2+(m2+2mb)x−m2b
−2m−b=0 ⇒b=−2m
m2−4m2= −3m2=p ⇒p+3m2=0 mam 1 warunek
A jak wyprowadzic drugi ?
18 cze 14:43
Adamm: zauważ że nie ruszyłeś nawet wyrazu wolnego, −m2b
18 cze 14:46
5-latek: Wiem Adamm to q= 2m3 i co zrobic dalej
18 cze 14:49
5-latek: Ogolnie to czesc
18 cze 14:51
Adamm: Cześć
po tym jak już wyliczyłeś q oraz p możesz po prostu podstawić pod wyrażenie
sprawdzić że faktycznie taka równość zachodzi
18 cze 14:52
5-latek: Dobrze .
18 cze 14:54
5-latek: m6−m6=0 taka rownosc zachodzi
18 cze 14:58