pierwiastek x^3+px+q dwukrotny
5-latek: Powiedzmy ze nie jest mi znany wzor na to aby wielomiam postaci x3+px+q mial pierwiastek
dwukrotny
mam takie zadanie
Dla jakiej wartosci k wielomian
x3−12x+k ma pierwiastek dwukrotny
Jesli oznacze sobie ten pierwiastek przez a to moge zapisac ze
x3−12x+k= (x−a)2 (x−b) gdzie b to bedzie jakis trzeci pierwiastek bo mam wielomian
stopnia trzeciego
(x2−2xa+a2)(x−b)= x3−bx2−2x2a+2bax+a2x−a2b = x3−(2a+b)x2+(a2+2ab)x−a2b
x^^3−12x+k= x3−(2a+b)x2+(a2+2ab)x−a2b
z tego mam ze
{−2a−b=0
{a2+2ab= −12
{−a2b=k
teraz zrobie tak
b=−2a
a2−4a2= −12
−3a2= −12
3a2=12 to a2= 4 to a= 2 lub a=−2
to z tego b=−2a to b= −4 lub b=4
teraz jesli a2= −a2=(−4)
to k= (−4)*4= −16 lub k= (−4)*(−4)= 1`6
Dobrze to zrobione ?
18 cze 11:48
jc: Tak.
To dobre zadanie, jak się zna pochodne.
Pierwiastek wielokrotny jest wspólnym pierwiastkiem wielomianu i pochodnej.
x3 − 12 x + k=0
3x2 − 12 = 0
Z drugiego równania wynika, że x= ±2. Po podstawieniu do pierwszego otrzymujemy
k= ±16.
18 cze 11:59
5-latek: Zapamietam sobie to .
Jednak to zadanie i nastepne sa przed pochodnymi .
18 cze 12:03