pierwiastek dwukrotny
5-latek: Wyznacz liczby p i q tak aby liczba 3 byla dwukrotnym pierwiaskiem wielomianu x3−5x2+px+q
(x3−5x2+px+q) : (x2−6x+9)= (x+1)+(p−3)x+q−9
To mam wtedy z e p=3 i q=9
18 cze 11:12
jc: Wynik prawidłowy, ale nie rozumiem tego co napisałeś linię wyżej.
18 cze 11:28
Saizou :
5−latek zakłada że wielomian W(x) jest podzielny przez (x−3)2, wówczas otrzymuje
x+1+R(x)
R(x)=(p−3)x+q−9
ale że W(x) był podzielny przez (x−3)2 to R(x)=0
(p−3)x+q−9=0 ⇔p=3, q=9
18 cze 11:41
5-latek: Tak wlasnie zrobilem jak napisal Saizou
18 cze 11:49
jc: No właśnie, jak otrzymuje?
| x3−5x2+px+q | |
| = (x+1) + (p−3)x + q−9 |
| x2−6x+9 | |
18 cze 11:56
5-latek: tak mi wyszlo z dzielenia .
18 cze 11:58
5-latek: A co jc nie jest wedlug Ciebie tak ?
18 cze 11:59
Saizou :
x + 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x3 − 5x2 + px + q : x2 − 6x + 9
−x3 +6x2 − 9x
============
x2 + (p−9)x + q
−x2 + 6x −9
============
(p−3)x + q−9 =R(x)
18 cze 12:04
Gleg: Skąd jest to zadanie 5−latek ?
18 cze 12:05
jc: Czy ta równość jest tożsamością?
Możesz pokazać, jak uzyskałeś tą równość?
18 cze 12:05
jc: To, co piszesz Saizou, to jednak coś zupełnie innego niż to, co napisał 5−letek.
18 cze 12:07
5-latek: Gleg to stary zbior zadan z 1973r kiedy chodzilem do szkoly

Przepraszam
jc ale nie rozumiem Cie w tej chwili
Popatrzylem teraz na odpowiedz i jest taka sama w zbiorze zadan
18 cze 12:08
jc: 5−latku, czy chciałeś napisać równość
x3−5x2+px+q = (x2−6x+9) [(x+1) + (p−3)x + q−9 ] ?
18 cze 12:12
5-latek: Nie
taka x3−5x2+px+q= (x2−6x+9)(x+1)+(p−3)x+q−9
18 cze 12:15
jc: Dalej się dziwisz, że nie nie rozumiałem?
18 cze 12:22
5-latek:
18 cze 12:24