liczba niewymierna
5-latek: Dostalem od Adamma takie zadanie i szczerze powiem nie wiem jak to zrobic
Wykazac za pomoca wielomianu ze liczba √3−√2 jest niewymierna
Nie wiem jaki tutaj wielomian zastosowac .
18 cze 09:47
5-latek: Ktos napisze ?
Wezme sie wtedy za inne zadania .
18 cze 10:04
Mariusz:
x1=√3−√2
x2=√3+√2
x1+x2=2√3
x1x2=1
x2−2√3x+1=0
(x2−2√3x+1)(x2+2√3x+1)=0
(x2+1)2−12x2=0
x4+2x2+1−12x2=0
x4−10x2+1=0
Sprawdź całkowite pierwiastki tego wielomianu
18 cze 10:20
Krzysiek: W(x)=(x−(√3−√2))(x+√3−√2)=x2−(√3−√2)2=x2−5+2√6
G(x)=(x2−5+2√6)(x2−5−2√6)=(x2−5)2−24=x4−10x2+1
18 cze 10:22
5-latek: Pytanie
Dlaczego sprowadzacie to do wielomianu stopnia czwartego?
18 cze 10:35
5-latek: czy dlatego ze taki wielomian musi miec wspolczynniki calkowite ?
18 cze 10:45
jc: Bo x=√3−√2 nie jest pierwiastkiem wielomianu o współczynnikach wymiernych
(całkowitych) niższego stopnia.
Można jeszcze tak:
x=√3−√2
x2=5−2√6
(x2−5)2 = 24
x4 − 10 x2+ 1 = 0
18 cze 10:48
Krzysiek: tworzysz sobie taki wielomian o współczynnikach całkowitych, który jako jeden z pierwiastków ma
√3−√2
następnie korzystasz z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wielomianu i dowodzisz że ten
wielomian nie ma pierwiastków wymiernych
18 cze 10:51
Saizou :
Nie jest koniecznie sprowadzanie do wielomianu akurat 4 stopnia, można do wyższych stopni,
ale po co sobie komplikować.
Poszukujemy takiego wielomianu o współczynnikach całkowitych, aby liczba √3−√2
była jego miejscem zerowych (co ładnie rozpisał jc)
I teraz korzystasz w twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu o współczynnikach
całkowitych.
18 cze 10:53
5-latek: Czyli dobrze myslalem ze taki wielomian musi miec wspolczynniki calkowite
Ale wezmy taki przykald
mamy wykazac za pomoca wielomianu z e√2 jest liczba niewymierna
wiec x=√2
x2=2 wiec x2−2=0 i tutaj pierwiastmami wymiernymi sa +1 −1 +2 −2 i dla tych
dzielnikow Wx)= x2−2 ≠0
wiec √2 jest liczba niewymierna
18 cze 10:59
5-latek: WItam
18 cze 11:00
Saizou :
18 cze 11:03