granica funkcji w punkcie
Tofik: jeszcze mam z jednym przykładem problem: wskaż dwa ciągi (an) i (bn) dla których liman=limbn=x0
oraz lim f(an)≠limf(bn) i
| | √x−2 | |
na tej podstawie wykaż że nie istnieje granica w punkcie x0: f(x)= |
| i |
| | |x−4| | |
| | 1 | | 1 | |
x0=4...czy te ciągi to mogą być np. an=− |
| +4 i bn= |
| =4 ... oba będą zbieżne do 4 |
| | n | | n | |
...są to ciągi argumentów funkcji f(x) a do dziedziny funkcji nie należy 0 ...czy przy wyborze
tych ciągów an i bn powinnam uważać żeby nie było w nich tego 0?
18 cze 07:20
Tofik: | | √x+5−1 | | 1 | | 1 | |
i kolejne f(x)= |
| x0=−4... ciagi wybrałam an=− |
| −4 i bn= |
| −4 ...tylko |
| | |x+4| | | n | | n | |
teraz nie umiem wykazać że limf(an)≠limf(bn)
18 cze 07:33
Tofik: pomoże ktoś z tym przykładem?
18 cze 14:07
Tofik: ?
19 cze 07:54
powrócony z otchłani:
Do 1. ... tam przecież an czy tez bn nie ma prawa byc mniejszy od 0 (wiec nie nalezec do
dziedziny)
an i bn bedzie dążyć do x=4 ktory nie nalezy do dziedziny funkcji to prawda ... natomiast
nigdy go zaden wyraz tego ciagu nie osiagnie.
Co do 2. ... dojade do pracy to napisze
19 cze 08:01
powrócony z otchłani:
Zauwaz tylko ze dla x −> −4 w drugim przypadku masz symbol nieoznaczony w granicy ( 0/0 ) wiec
najpierw ta funkcje musisz przeksztalcic (mnozysz licznik i mianownik przez sprzezenie
licznika czyli √x+5 + 1)
19 cze 08:03
Tofik: bardzo dziękuję za odpowiedź...tak właśnie widzę że co do 1 to wogóle głupie pytanie..miało być
ze x muszą być większe lub równe zero bo x jst pod pierwiastkiem ale wyrazy an i bn i tak
ujemne nie będą

hmm co do drugiego... pomnożyłem ale nadal nie mogę sobie poradzić

a w
tym drugim licząc lim f(an) mam za x do wzoru funkcji f(x) podstawić po prostu,,an'' czy
| | 1 | |
wyrażenie ,, |
| −4'' bo spotkałem się z obiema wersjami w innych przykładach? |
| | n | |
19 cze 08:19
Tofik: pomoże ktoś?
19 cze 18:11
kwaituszek: dobra już nie trzeba, zrozumiałem już
19 cze 19:06