Pierwiastki wielomianu
5-latek: Wykaz z e liczba (−1) jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu
W(x)= x
5+3x
4+5x
3+7x
2+6x+2
wiec W(x)= (x+1)
3*P(x) i P(−1)≠0
jesli tak bedzie to OK
(x
5+3x
4+5x
3+7x
2+6x+2) : (x
3+3x
2+3x+1)= x
2+2=P(x)
(mam to obliczine
P(−1)= (−1)
2+2=3 ≠0
czyli jest OK
Teraz nowu pytanie
Moge policzyc W(−1)=0 W'(−1)=0 W''(−1)=0 i W'''(−1)≠0 ?
na razie sa latwe
18 cze 00:48
Adamm: tak, zawsze możesz tak zrobić z wielomianami
18 cze 00:49
Adamm: zadanie dla ciebie: wykaż że √3−√2 jest niewymierne, za pomocą wielomianu
18 cze 00:56
5-latek: Dobrze . Musze sie zastanowic
18 cze 01:01
Adamm: osobiście, to że za pomocą wielomianów można wykazywać takie rzeczy jest dla mnie
trochę magiczne
18 cze 01:01