Wielomiany (pierwiastki
5-latek: Wykaz z e liczby 2 i (−5) sa dwukrotnymi pierwiastkami wielomianu
W(x)= x4+6x3−11x2−60x+100
To skoro maj byc pierwiastkami dwukrotnymi to
(x−2)2(x+5)2= W(x)
to licze
(x−2)2= x2−4x+4
(x+5)2= x2+10x+25
(x2−4x+4)(x2+10x+25) spodziewam sie 100 na koncu
=x4+10x3+25x2−4x3−40x2−100x+4x2+40x+100= x4+6x3−11x2−60x+100
czyli sie zgadza
Ale mam pytanie do tego
Moge tez policzyc to tak ?
Jesli W(2)=0 i W'(2)=0 to 2 jest pierwiastkiem dwukrotnym
jesli W(−5)=0 i W'(−5)=0 to (−5) jest pierwiastkim dwukrotnym ?
I nie ma potrzeby wymnazac bo dostaniemy wielomian stopnia czwartego?
18 cze 00:21
Adamm: tak, ale jedna uwaga
z W(2)=0 oraz W'(2)=0 wynika że 2 jest pierwiastkiem krotności co najmniej 2
możesz powiedzieć że 2 oraz −5 są dwukrotne, bo W jest czwartego stopnia
nie czepiam się, ale fajnie gdybyś o tym pamiętał
to że W'(2)=0 oraz W(2)=0 nie oznacza że 2 jest pierwiastkiem dwukrotnym
gdyby jeszcze było W''(2)≠0 to byś mógł tak powiedzieć
oczywiście, akurat tutaj druga pochodna jest bez znaczenia
18 cze 00:26
5-latek: Dobrze . Wiem o co chodzi .
Dzieki

)
18 cze 00:28