Zbadać czy pole ograniczone osiami Ox i Oy
pokerowelove: | | 1+4√x | |
Zbadać czy pole ograniczone osiami Ox i Oy oraz funkcją f(x)= |
| jest |
| | 1+2x+3x* x1/3 | |
skończone.
1. żeby tak było no to przede wszystkim f(0)= musi mieć jakąć wartość, tak się sklada że ma
czyli f(0)=1
2. musi być jakiś x dla ktorego f(x)=0
no, a że licznik nigdy 0 równy nie będzie (mowimy cały czas o liczbach rzeczywistych), więc
możemy wyciągnąć wniosek że pole nie bedzie obszarem skonczonym ?
dobrze

? Domyślam się, że rozwiązanie powinno wykorzystywać pochodne (bo należy z kolokwium
do analizy 2.0 gdzie są szeregi pochodne f.wielu zmiennych i całki podwojne), jakieś pomysły ?
18 cze 00:19
Adamm: obszar który funkcja ogranicza nie będzie skończony, pole może być skończone
18 cze 00:38
Adamm: masz sprawdzić czy całka
∫0inff(x)dx jest zbieżna, tak w skrócie
18 cze 00:39
Adamm: no i ja ci mogę już powiedzieć, że ta całka wcale zbieżna nie będzie
18 cze 00:42
pokerowelove: oczywiście masz racje, chodziło o pole. Dzięki.
18 cze 00:43
pokerowelove: kto wie jak policzyć taką całke?
18 cze 01:08
Adamm: skorzystaj z kryterium dla całek niewłaściwych, moja preferencja, ilorazowe
18 cze 01:18
pokerowelove: ok
18 cze 01:36
pokerowelove: Ale czy w tym przypadku moje rozwiązanie odnośnie zbadania CZY POLE JEST SKONCZONE wystarcza ?
18 cze 03:03