Kwadrat trojmianu
5-latek: Dla jakich wartosci p i q wielomian
W(x)= (x+a)(x+2a)(x+3a)(x+4a)+a4
jest kwadratem trojmianu T(x)= x2+px+qa2
W(x)= po wymnozeniu (mam na kartce ) x4+10ax3+35a2x2+50a3x+25a4
(T(x))2= x4+2px3+2qpx2a2+p2x2+2pqxa2+q2a4 (tez mam na kartce wymnozone
q2a4= 25a4 ⇒q=5
Teraz pytanie
czy wystarczy ze porownam 2px3= 10ax3 to wtedy mam p=5a ?
Zadanie jest oznaczone w zbiorze jako trudne
18 cze 00:04
Adamm: ja bym to zrobił tak
W(−a)=W(−2a)=...=a4
więc T(−a)=T(−2a)=...=a2
i teraz bym wyznaczał współczynniki
18 cze 00:17
Benny: Ja bym zrobił tak:
W(−a) oraz W(−2a)
W(−a)=T2(−a)
W(−2a)=T2(−2a)
18 cze 00:18
Benny:
18 cze 00:18
Adamm: wielkie umysły myślą podobnie
18 cze 00:19
5-latek: Wy jestescie studentami matematyki

A ropiszsecie to ?
18 cze 00:25
Adamm: np. z równości
T(−a)=T(−2a)
a2−pa+qa2=4a2−2pa+qa2
a=0 lub p=3a
z równości
T(−a)=T(−3a)
a2−pa+qa2=9a2−3pa+qa2
a=0 lub p=4a
w każdym razie a=0, a wtedy W(x)=x4 skąd T(x)=x2
18 cze 00:31
5-latek: OK
18 cze 00:39